Ani*mánia* interjú

a lány a szomszédból. az a lány, aki már meghorgolta Bogyó és Babócát, készített már régi pulcsiból menő táskát, saját készítésű horgolt balerina cipőt visel, tele van megvalósítandó ötletekkel és klubba szervezi az érdeklődőit. több mint 700 követővel a facebook-on, nem mindennapi lány a szomszédból.

a facebook oldalad:”ani *mánia*”, a feltöltött képek pedig elárulják, hogy mi is a mániád: horgolás, kötés… ki van a horgolások mögött?

Egy egyszerű nő, aki szeret kötni és horgolni; és ez tényleg egy mánia. Már nem telik úgy el nap, hogy ne vegyem a kezembe a horgolótűt és a kötőtűt.

kötés vagy inkább horgolás?

Szinte egyszerre tanultam meg mindkettőt.  A kötésben azt szeretem, hogy tudok közben pl.  tévét nézni; csak beülök a fotelba és pihenek, miközben mégis jár a kezem. A horgolást a gyorsasága miatt szeretem.

ki tanított? Te esetleg már tanítottál meg másokat rá?

Az alapokat anyukám tanította nekem. Kisgyerekként láttam, ahogy anyum mindenfélét alkot és egy idő után érdekelni kezdett engem is. Én jobb kezes vagyok anyukám pedig bal, tehát inkább ellestem a technikát. Persze ő mutatta, de a kötés és a horgolás is teljesen más irányból megy bal és jobb kéznél. Ráadásul a nővérem is bal kezes, úgyhogy ő sem tudott segíteni; szóval figyelnem kellett nagyon és magamnak jobb kézre átfordítani. Tanultam makramézni, hímezni (azt nem nagy sikerrel) kötni és horgolni is. Azt mondják, jó kézügyességem van, régebben sokat rajzoltam festettem is. Szinte mindent kipróbáltam, amivel alkotni lehet.

A környezetemben sokan rákaptak a kötésre és van, akik tőlem tanulták meg. Időnkét ragályos, amit csinálok! A munkámból kifolyólag gyerekekkel foglalkozom, a napközibe is bevittem, a lányok csak úgy gyártották a „tyúkbelet” (horgolt lánc). Szívesen segítek másoknak a facebook oldalamon keresztül is.

mennyi időt töltesz horgolással?

Változó, ha van szabadidőm, akkor akár egész nap elbíbelődök. Ha csak pár percem van, azt is kihasználom. Persze ha valami új dologba kezdek, akkor nem tudom letenni és akár hajnalig fent vagyok, az időt nem is nézem.

hogy képzeljük el a számodra ideális horgolással töltött időt? foglalkozol párhuzamosan mással is?

Mindennel egyszerre. Tévézem is, nézem a netes dolgokat, nem szeretek „csendben” dolgozni.

dolgoztál már szokatlan helyszínen?

Kötöttem, horgoltam már buszon, vonaton amikor iskolába jártam. Volt, hogy furán néztek rám a fiatalok, de az idős nénik, bácsik mindig mondtak egy két kedves szót.

sok figurát horgolsz, a Pókember illetve a Bogyó és Babóca babákat nagyon eltaláltad! de sok táskát is látni az oldaladon. 

A figurák közel állnak hozzám, talán azért mert van arcuk, mindegyik egy-egy „lélekdarabka” belőlem. Mondhatnám, hogy sokszor Ők alakítják magukat, pl. ha el is döntöm, hogy mekkorára szeretném, menet közben ez gyakran változik. 

A táska szerintem minden nőnek a szíve csücske. Nem régóta csinálok táskákat, még van mit fejlődnöm ezen a területen. Már kipróbáltam a fémkeretes táskákat is. Sosem tanultam varrni, ez is olyan anyukámtól rámragadt tudás. Kötök babaruhákat, sapkákat, takarókat, cipőket és sorolhatnám…  Amikor  készítem, mindig látom magam előtt milyen is lesz benne majd a tulajdonosa.

melyik lett a kedvenced?

Nehéz kérdés, mert ha hirtelen akarok válaszolni mindig az aktuális. Aztán amikor visszanézegetem a képeket egy-kettő mindig megmosolyogtat. A Birkák voltak az enyémek: egyediek. A mesefigurákat már valaki kitalálta, ezért annak hasonlítania kell… abból a kedvencem SID a lajhár. A nagy kötött Malackát is nagyon szeretem,  mert eddig az az első és egyetlen figura amit kötöttem és nem horgoltam. És a személyes nagy kedvencem az azóta tőlem elválaszthatatlan barna pulcsimból lett táskám. Tudnék mindegyikhez valami sztorit.

mi készül most?

Egyszerre több mindenen dolgozom. A nagy próbálkozásom a  Hamupipőke baba lett 47 cm magasra sikerült (50 centisnek készült). A legújabb szerelem a csatos pénztárcák, táskák, a régi típusú kis kézi szütyők, koktéltáskák. És a horgolt 25 centis nyuszi, sok kötött ruhával. Nagyon szép ajándék lett egy kislány szülinapjára. 

honnan töltekezel? 

Pár évvel ezelőtt pulóvereket esetleg terítőket, felsőket és kalapokat horgoltam, kötöttem. De amióta elkezdtem mást is, kinyílt a világ! Elképesztő, hogy leülök a gép elé, bepötyögök egy két szót és csodálatos horgolt, kötött dolgokat találok; és hogy ezeket meg tudom csinálni! Sok embernek még mindig csak a terítők meg a pulóverek jutnak eszébe a horgolásról és kötésről.

tervező és előkészítő típus vagy? vagy inkább azonnal kipróbáló?

A tervezés fontos munkafázis. Sokszor végzek kutatást a neten. Keresgélek hasonló után és használom is, de mindig alakítok rajta: belekerülök én is.  A figurák elkészítése előtt meserészleteket nézek.  Megnézem a figurát minden oldalról és rajzos képeket töltök le! Nincs mintaleírás csak nézem a képet és az alapján készítem elő a színeket egy külön tálkába. Csak elkezdem, és ahogy érzem úgy készítem.  Szóval, az eleje tervezés a végeredmény pedig a kísérlet maga. Nem írom le a mintákat, emlékszem rájuk, de egyébként sem kell egyformának lenniük.

van hepped?

Sokszor bontok! Hiába tudom, hogy más nem venné észre a hibát, de ha én látom, akkor azonnal visszabontom.  Volt olyan hogy egy szín fogott ki rajtam. Régebben csináltam horgolt női ruhákat is, de olyan színben kellett volna, amitől kirázott a hideg és sehogy sem sikerült olyanra, amit végül hordani lehetett volna – legalábbis én nem tudtam elképzelni. Letettem azt a fonalat, azóta is az egyik doboz alján pihen; talán angry birds-es malacnak jó lesz.

kedvenc színek?

MIND (na jó, az az érdekes zöld, ami most divat, olyan neonzöld, az nem)

mit csinálsz a fonalmaradékokkal?

A pici darabokat, amelyek a munka alatt hulladékként keletkeznek, összegyűjtöm és később a kisebb figurák tömése  lesz .  A nagyobb maradékokat elteszem, mindig kell máshoz: kisebb virágok, állatkák szeme vagy akár valami szegély. Persze sok ilyen kicsi gombolyagom van már, de nem dobom ki.

használtad már a tudásod/munkáid jótékony célra?

Mostanában látom én is a neten a felhívásokat. Megfordult már a fejemben és valószínű készítek pár  sapkát a koraszülött kisbabáknak! nagyon pirinyó a kis fejük, kevés anyag kell és gyorsan készen van. Itt nem a szépség, hanem a praktikum a lényeg.

találkoztál már újrahasznosított szári selyem fonallal? mi a véleményed/tapasztalatod róla?

Láttam már ezt a fonalat, gondolkodom rajta, mi is készülhetne belőle! Szerintem rövidesen kipróbálom.

melyik a kedvenc online kézimunkás közösségi helyed?

ravelry-t gyakran látogatom, rengeteg ötletet merítek innen és a pinterest-en is szoktam keresgélni és feltölteni a saját dolgaimat! Nem vagyok tag kifejezetten kézimunkás közösségben; az időmbe már nem férne bele. Csinálgatom az Ani *mánia* oldalamat… Egy hónapja indítottam el a városkámban a kötő- horgoló klubot és egy kis csoportot is összehoztunk a facén.

ki  a kedvenc terveződ? kinek a munkáid kedveled?

Ilyen nincs. Egy időben vásároltam újságokat, de a tervezők neveit sosem néztem, inkább csak az alkotást. Ami viszont itt a neten keresgetés közben megfogott az egy zöld kabát! Annyira csodálatos!

yarnmonster

Ez a nagy álom.

 

Ani*mánia* a facebook-on

 

Tags: , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Minden vélemény számít!

Visit Us On FacebookVisit Us On PinterestCheck Our Feed