babukatorium interjú

szivárványfa, mandalás mellény, cicanaci, napernyő és gyűrű. mind horgolva! ezeknek a különleges munkáknak az alkotója babukatorium, akinek napernyőjét most beválogatta a craftser.org a horgolt kategória 2012-es legjobbjai közé! 

Crochet Parasol Collection By Babukatorium1

biztosan mindenki megkérdezi: honnan a név? és kit takar valójában?  hogy definiálod magad?

Igen, elég gyakori kérdés. Babuka volt az egyik első szavam, a rongybabámat hívtam így, majd hamar rajtam ragadt. Babukatorium tulajdonképpen “Babuka laboratóriuma”. A törzskönyvezett nevem nem publikus és a való világban is csak az ügyvédem használja, egy szép nagy “asszony” kíséretében. Az öndefiníció folyton változik… Szeretnék magamra művészként gondolni, de az még fényévekre van!  

van 8tól4ig munkahelyed vagy mára már a horgolás lett a fő pénzkereseti forrásod?

A babukatorium egy napi 16 órás munka, heti 7 napban, az ünnepek sem kivételek. Ebbe más nem fér bele. Bár néha ellazulom és csak 12 órát dolgozom…

mennyi időt töltesz horgolással?

Ez változó. Van, hogy nagyon elmaradok a marketinggel, az online bolt karbantartásával és a levelek megválaszolásával, ilyenkor egy-két napig a számítógép előtt ülök, máskor meg csak horgolok egész nap.

már nyilatkoztad korábban, hogy a férjed nagymamájától tanultál meg horgolni. Te esetleg már tanítottál meg másokat rá?

Megpróbáltam, de igazi antitalentum vagyok a tanítás terén… De mit is várhatnánk egy tanár család sarjától?!

hogy képzeljük el a számodra ideális horgolással töltött időt? szoktál esetleg párhuzamosan mással is foglalkozni? – zene, tv, rádió… szoktál közösségben horgolni, együtt másokkal?

A zene kizárt: üti a munkaritmusomat és zavar a számolásban. A tv szokott menni, ha otthon dolgozom és nem bonyolult a terv. De leginkább a csendet szeretem, egy erdőben, parkban vagy a tengerparton nagyon szívesen elüldögélek, ilyenkor gyorsabban is horgolok! Soha nem próbáltam még másokkal együtt, sőt, az igazat megvallva még sosem láttam mást élőben horgolni, mint a Férjem Mamáját és Őt is csak akkor, amikor megmutatta hogyan csináljam az első sort!

horgoltál már szokatlan helyszínen?

Volt már busz, vonat, repülő, kocsi, mindenféle fajta váróterem (orvosi rendelőket is beleértve), hegy, völgy, erdő, tenger, folyó, tó, szikla, park, mező, játszótér, a pisai ferdetorony alatt, a városközpont egy padján Firenzében… Koncerten, pubban, panelház tetején. A teljesség igénye nélkül.

minden munkádban a szivárvány köszön vissza. jelent ez valamit vagy egyszerűen csak a színesség, ami vonz? ha mégis egy színt kellene kiemelned, melyik a kedvenc?

Ez nem teljesen igaz… Sokan vannak a monokróm, vagy színcsoportos munkáim is, csak azokra nem figyeltek fel annyira! Színterápiával foglalkozom, a színekkel gyógyítom a lelkem. Boldoggá tesz, ha mindegyik egyszerre vesz körül, bár én magam nemigen hordok szivárványt (kivéve a hajamat). Nagyon szeretem a zöldet, a pirosat és a lilát. Bátran jöhetnek a türkizek, kékek és rózsaszínek is. Narancs oké, de csak mértékkel. A sárga kritikus (régi beidegződés, szőke lévén belém nevelték, hogy az nem áll jól!). A lényeg, hogy mindez fekete alapon történjen. Fehéret és pasztelleket csak ha nagyon muszáj és akkor is kizárólag a munkában használok, de fel nem venném őket. A szürkét, bézst és földszíneket igyekszem kerülni, depressziós leszek tőlük.

korábbi nyilatkozataidból úgy tűnik nekem, hogy világpolgár vagy. van olyan nép/ország, amely kultúrája közel áll hozzád?

Büszke vagyok a Magyar gyökereimre, egyedülálló, csodálatos népművészettel rendelkezünk! De érdekesnek tartom a mexikói, perui, indiai és thaiföldi kultúrák színvilágát és motívumait is. Olaszországból a szardíniai népviselet áll közel a szívemhez. Mostanában pedig a finn és észt kötés és hímzés varázsolt el! Dióhéjban folklór rajongó vagyok, függetlenül a népcsoporttól!

melyik munkádat szereted leginkább és miért?

Mindig azt, amin éppen dolgozom. Ha munka közben arra kéne gondolnom, hogy van már egy, amit jobban szeretek, mint a mostanit… Akkor nem lenne értelme tovább horgolni.

mi készül most?

Egy párna, ami közben mellénnyé alakult, majd vélhetően kabátka lesz, 6 kabát, 4 mellény, tucatnyi tavaszi top, bolerók, kesztyűk, sálak, kalapok és sapik. No meg az ernyők. Hamar elunom magam és sokszor előfordul, hogy megrekedek egy új dizájnnal, úgyhogy amint jön az inspiráció elkezdem horgolni… És napokkal, hetekkel, hónapokkal később befejezem.

honnan töltekezel? mi az, ami inspirál?

Minden. Az érzelmeim, a gondolataim, mások munkái, retro modellek, egy utcán sétáló nő, a gyermekruházat, egy csokor virág, a goth kultúra, a népművészet, a 70-es évek (előző életemben biztos nagy hippie voltam!)… Egy tál színes spagetti és az alatta lévő terítő. A saját régi modelljeimig bezárólag tényleg bárhonnan jöhet az inspiráció.

tervező és előkészítő típus vagy? vagy inkább azonnal kipróbáló?

Azonnal tervező és kipróbáló. Előkészítésből bőven elég annyi, hogy kiborítom a fonalas zsákokat és kiválasztom a horgolótűt.

van hepped? olyasmire gondolok, hogy pl. ha törik, ha szakad akkor sem hagysz félbe egy sort v. kört…

Soroljam…?! Borzasztóan rigolyás ember vagyok… Vannak számok, amelyeket kizártam az életemből, horgolni sem vagyok hajlandó őket, ahogy a színkombinációkban sem szerepelhetnek. Még csak nem is publikálok ezeken a napokon! Nemigen engedek be senkit a dolgozószobámba, mert hajlamos vagyok dührohamot kapni, ha valaki vagy valami belezavar a kreatív káoszomba. A munkaterületem a mezítelen lelkem kiterjesztése, ezért azt sem szeretem, ha néznek horgolás közben (többek között ezért telt 3 napba, mire sikerült installálnom a veszprémi fát). Sokszor kelek fel pár óra alvás után, mert álmomban rájöttem egy új modell megoldására  vagy mert még “a kezemben van egy fél mellény” (mint a görcs)… A mániákusságig precíz vagyok, nem egyszer előfordult, hogy az utolsó soroknál vettem észre egy hibát és lebontottam 2-3 napi munkát… És így tovább… Nehéz eset vagyok.

elsők között fonalbombáztál itthon az emlékezetes veszprémi színházkerti szivárvány fával, azóta hol és milyen bombákat szórtál? van-e aktuális terved?

A veszprémi fa kiköltözött Lengyelországba, teljesen új formában: lámpaoszlop lett belőle  és kültéri függöny. Az alsóörsi neon fa pedig még mindig világít az éjszakában. Már készen vannak a következő tervek, de valószínű, hogy a saját kertemet fogják díszíteni. Majd ha lesz.

mit csinálsz a fonalmaradékokkal?

Újrahasznosítom. Kötött/horgolt rasztát készítek belőlük. Kitömöm vele a párnáimat. Velük jelölöm a sorokat. Belőlük lesznek a tündér projectek hajfonatai. Díszítek velük… Nem dobok ki semmit!

horgoltál már jótékonyan? használtad már a tudásod/munkáid jótékony célra?

Olyan szervezeteket segítek, melyek nagyobb hasznát veszik a pénznek, mint a horgolásnak.

találkoztál már újrahasznosított szári selyem fonallal? mi a véleményed/tapasztalatod róla?

Szeretem a róluk készült képeket nézegetni, de még nem dolgoztam velük. Nehezen szánom rá magam, hogy ilyen különleges fonalakkal horgoljak, valahogy félek, hogy elrontanám őket! A szári selyem színpompássága és textúrája remekül mutat egy végtelenül egyszerű mintával, viszont megöli a bonyolultabbakat és halálra ítéli önmagát is ezekben a projectekben. De az biztos, hogy egyszer veszek belőle, ha másért nem is, csak hogy minden reggel India színeire ébredhessek!

ki a kedvenc terveződ? kinek a munkáid kedveled? 

Ute Lennartz-Lembeck, közismertebb nevén B-Arbeiten mindig pozitív meglepetést okoz. A “Graffiti grannys” zseniális munkái megmosolyogtatnak. Loretta Grayson boldoggá tesz nem csak a kültéri installációival, hanem a használható horgolásaival és a festményeivel is! Divatban Marie Tchibi rajongó vagyok, szeretem Helen Rödel-t  és a francia Tricotcolor-t is. Prudence Mapstone a freeformban alap és Olgemini az ír csipkében verhetetlen. Hosszú a sor, órákig sorolhatnám Őket!

melyik a kedvenc online horgolós közösségi helyed?

Ahol elfogadják, hogy nem tudok mintákról beszélgetni (még mindig nem tanultam meg mintát olvasni) és ahol szívesen látnak akkor is, ha nem konstans a jelenlétem. A Facebook-on otthon érzem magam egy Magyar kötős-horgolós csoportban, ott nagyon kedves emberekkel találkoztam, akik ráadásul kiváló kézművesek! Craftster a sokszínűségével fogott meg és most ismerkedem a Ravelry-vel.

mi a kedvenc szakkönyved?

Szívesen nézegetem a Nagymamám 60-as 70-es évekbeli könyveit és a szintén vintage füzeteket, amiket egy olasz ismerősöm anyukájától kaptam még a kezdetek kezdetén.

mi az üzeneted azoknak, akik most fontolgatják, hogy megtanulják a horgolást?

Nem kell félni tőle! Egyszerűbb, mint elsőre tűnik és azonnali sikerélményt ad még azoknak is, akik amúgy nem a kézügyességükről híresek! Annyiféle technika létezik a horgoláson belül, hogy mindenki hamar megtalálja a neki megfelelőt az alapok gondos elsajátítása után (ami cirka 1 nap). Úgyhogy HAJRÁ!

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Minden vélemény számít!

Visit Us On FacebookVisit Us On PinterestCheck Our Feed