heartmade interjú

ismersz olyan 24 éves lányt, aki azért tanult meg kötni és horgolni autodidakta, hogy fiataloknak szóló ékszer-elképzeléseit megvalósítsa? én igen: Rácz Kitti a heartmade kötött ékszerek tervezője és kivitelezője. aki nem mellesleg a gyermekek között érzi jól magát. RESPEKT! 

profilkep

Rácz Kitti

mióta kötsz? Nem egészen egy éve kezdtem neki az ékszerkészítésnek, melyhez technikaként az alapvető kötés- és horgolásmozzanatokat sajátítottam el.

kitől tanultál meg kötni?Te már tanítottál valakit? Videómegosztó oldalakon talált oktatófelvételekről és különböző internetes leírásokból tanultam autodidakta módon. Jobban mondva, tanulom most is, hisz tényleg csak az alap metódusokat használom. Régóta érdekel a kötés és horgolás művészete, így már rengeteg könyvet felhalmoztam ezekkel kapcsolatban és szívesen lapozgatom két megrendelés között. Olyan szinten még semmiképp nem érzem megfelelőnek e téren a tudásom, hogy bárkit megtaníthassak rá. Talán a kislányaimat – ha lesznek és érdeklődnek is majd iránta.

kötött és horgolt ékszereket készítesz. a fonalat fém ékszeralkatrészekkel párosítod, ami szokatlan a szemnek – legalábbis az enyémnek –, de nagyon különleges.  Meglehet, hogy szokatlan, de a mai fiatalok számára így válik – az egyébként sajnos sokuk szerint idejét múlt technika -, trendközelivé. Megpróbáltam a mai stílusirányzatokat olyan módon vegyíteni a kiegészítőimben, hogy a most tizen-, huszonéves generáció is szívesen viselje. Ennek érdekében szegecseket használok fel és vastag láncokat, Swarovski medálokat, fémtüskéket (ún. spike-okat). 

a kollekciód főleg nyakláncokból és karkötőkből áll. mik a főbb jellemzőik? Magas pamuttartalmú pasztell és élénk, neon színű fonalakkal dolgozom, melyeket nem allergizáló fémkiegészítőkkel párosítok. Horgolom, kötöm a szálakat (alapszinten), majd a kapott formákat („hurkákat”) csavarom, fonom, csomózom. Van, hogy maga a szín elég mutatós ahhoz, hogy további lépéseket nem igényel az adott ékszer elkészítése, de van, hogy kissé rebellissé, vadabbá, még fiatalosabbá teszem fémalkatrészekkel. Imádok kísérletezni a színkombinálással, anyagpárosításokkal, de mindig igyekszem nem átesni a ló túloldalára.

min dolgozol most? Az őszi-téli kollekció készítésével foglalkozom mostanában, illetve töretlenül teljesítem az egyéni megrendeléseket is. Ezeket leginkább az ún. B.F.F. („best friends forever = örökre a legjobb barátnők”) karkötőim teszik ki, melyek igencsak kedvelt daraboknak bizonyultak, tizenéves barátságok megpecsételésére is többen ajándékozták már. Őszre tervezem a reklámfotózásunkat is és egy rövid videó elkészítését, amit a közkedvelt videómegosztókon is közzéteszünk az első két kollekció kedvenceivel.

mivel foglalkozol még? A nyár közepéig a Heartmade-del párhuzamosan pultosként dolgoztam egy helyi szórakozóhelyen, de azóta vagyok olyan szerencsés, hogy a hobbim egyben a munkám is. Emellett szívesen olvasok, régi bútorokat mentünk meg és újítunk fel a párommal, biciklitúrázni is eljárunk, ha az idő engedi, de leginkább a családommal töltöm az időm. Imádok a gyerekek közt lenni, teljesen kikapcsol, „gyógyír a lélekre”.

honnan töltekezel? Talán az ezt megelőző mondatommal már meg is válaszoltam ezt a kérdést. Nemrég az a megtiszteltetés ért, hogy egy tündéri kiskópé (1,5 éves) keresztanyukájának választottak. Nagyon szeretem vele, a bátyjával (4,5 éves) és a kishúgommal (11 éves) tölteni az időm. Annyira nyíltak, őszinték, érdeklődőek, számukra minden, ami körülöttük van mese és kaland. Jól érzem magam a világukban.

vannak példaképeid, akiknek a munkáit nagyra tartod? ROUSHK és Soie Essentielle munkáit nagyon kedvelem. Az előbbi ékszereit egytől-egyig természetes anyagok alkotják, melyeket különböző külföldi felfedezőkörutakon szerez be maga a tervező. A Soie-féle ékszereknek pedig az a pikantériája, hogy tervezőjük mindig képes megújulni és valami elképesztő szépséggel előrukkolni. Nagyon ösztönzőek tudnak lenni az ilyen tervezők.

milyen fonalakat használsz?  Jó minőségű, magas pamuttartalmú fonalakat használok. Vannak bevált internetes és helyi boltjaim, ahonnan be tudom szerezni őket. Szeretek ezekkel a fajta fonalakkal dolgozni, nagyon szép, tiszta színük van és a boltokban pedig széles a színskála választékként. 

ismered az újrahasznosított szári selyem fonalat? Sajnos csak akkor szereztem róla tudomást, mikor felkerestél és a fonalaid böngészve utánanéztem, hogy miben is más, miért különleges ez a fajta. Gyönyörűen dolgoznak ezek az indiai nők, már a képeken is látszik, mennyi munka lehet egy-egy méter szári fonal elkészítésében.

mit csinálsz a fonalmaradékokkal? Nem igazán szokott kimaradni fonalam, próbálok gazdaságosan dolgozni. Kedvelem az újrahasznosított dolgokat, így ha ez előfordulna, találnék rá módot, hogy ne vesszen kárba az a fonalmennyiség sem. 

használtad már a tudásod/munkáid jótékony célra? Eddig még nem kerítettem rá alkalmat, de mindenképp fogok, mert tervben van, de még annyira friss ez a kis vállalkozás (hisz idén nyár elején indult) hogy sok mindennek kell még összeállnia, kialakulnia, míg minden gördülékenyen megy. Reméljük, erre sem kell sokat várni!

 

heartmade a facebook-on

Tags: , , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Minden vélemény számít!

Visit Us On FacebookVisit Us On PinterestCheck Our Feed