interjú – Niki, a kezimunkasuli.hu alapítója

ismerjétek meg Nikit, a kezimunkasuli.hu alapítóját, aki oktató DVD-kel segít, hogy mindenkihez eljuthasson a kötés és horgolás technikája – magyarul! 

ki vagy Te? mikor és hogy jött a Kézimunkasuli ötlete? arckep

Kovács Nikolett vagyok, a Somogy megyei Bárdudvarnokon élek a családommal. Gyermekkoromban nagyon sokat voltam a nagyszüleimnél, és láttam, hogy nagymamám szebbnél szebb kötött és horgolt darabokat készít. Már egész pici óvodás koromban nyúztam mindig a Nagymamát, hogy tanítson meg horgolni, de ő még nagyon kicsinek tartott hozzá, félt, hogy megszúrom magam a horgolótűvel. Ezért megtanított kézzel láncszemsort hurkolni. Nekem persze több se kellett, varrótűhöz könnyebben hozzá tudtam jutni, és a kézzel hurkolt láncszemsorokat összeöltögettem. Ekkor már ő is belátta: muszáj megtanítania. Így kezdődött. Iskolás koromban jött a kötés, aztán felnőtt koromban más dolgok kezdtek érdekelni, egy időre abbahagytam, de az utóbbi 7-8 évben újra kezdtem. Aztán arra gondoltam, miért ne oszthatnám meg ezt a tudásomat másokkal is, és 2009-ben megalapítottam a Kézimunkasulit. A Kézimunkasuli Online Magazin egy havonta megjelenő online kiadvány, melyet a regisztrált tagok ingyenesen letölthetnek, a megjelenésről pedig e-mail értesítőt kapnak.

szerinted ma hol/hogyan tanulhatnak meg kötni v. horgolni az erre fogékonyak – ha nincs a családban olyan, aki esetleg átadhatná?

Hát, természetesen a Kézimunkasuliban! Webboltunkban megtalálható a Kötőiskola DVD, a Horgolóiskola DVD, illetve a dupla kiadás, mely mindkettőt tartalmazza. Eddig már jó néhány érdeklődő sikerrel tanulta meg DVD-ink segítségével az alaptechnikákat, és elégedettségüket nem is rejtették véka alá. Véleményük a honlapunkon olvasható.

horgolás vagy kötés?

Ez nehéz kérdés. Mindkettőt imádom, amikor befejezek egy-egy horgolt darabot, örülök, hogy újra köthetek, és fordítva. Elég gyakran kombinálom is a kettőt egymással. A honlapon lévő szavazás azonban azt mutatja, hogy a látogatók inkább a kötést preferálják.

mi(k) készül(nek) éppen most?

Egy kézimunka magazin mindig 1-2 hónappal előrébb jár, tehát én már októberben a Mikulás és a Karácsony szellemében készítem a modelleket. A novemberi számban adventi kalendárium és koszorú hirdeti az Ünnep közeledtét, a decemberiben pedig tovább folytatjuk az ünnepi készülődést, és lesz egy olyan ruhadarab, amit eddig még nem készítettem, de ez legyen meglepetés!

mi volt a legkülönlegesebb anyag, amit használtál?

Horgoltam már karácsonyfadíszt ezüst színű ajándékkötöző zsinórból, gyűrűt hajszálvékony gyöngyfűzőcérnából, kötöttem pulóvert bambusz alapanyagú fonalból, de amit a legkülönlegesebbnek tartok, az a raffia volt. Ez egy természetes eredetű kötözőanyag, gazdaboltban lehet kapni, de újabban hobby célokra, díszítésre, csomagolásra is használják, főleg a színezett változatokat. Azért volt teljesen más, mint fonalból horgolni, mert a raffia különböző hosszúságú, de maximum 1,5-2 méteres darabokból áll. Így minden sort egy-egy szál raffiából horgoltam, majd az elkészült kis négyzeteket fonallal horgoltam egymáshoz. Az eredmény a képen látható táska lett.

használtad már a tudásod jótékony célra?

Igen. 2012. telén olvastam egy felhívást, hogy az I. számú Gyermekklinika Budapesten szívesen várja a koraszülött babáknak való pici sapkákat, mert ilyen méretben csak babasapkát lehet kapni, és az a megfelelő minőségben megfizethetetlenül drága. Én magam is kötöttem egyet, el is küldtem nekik, a Magazinban pedig közzétettem a felhívást, és arra biztattam a Tagokat, hogy ők is küldjenek sapkákat a Klinikának.

lovaspulcsi

gyuru

fokoto

disz

raffiataska

 

Tags: , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Minden vélemény számít!

Visit Us On FacebookVisit Us On PinterestCheck Our Feed