katbo Réka interjú

azzal gondolom nem árulok el újdonságot, hogy aki valamilyen kapcsolatban van a fonallal, általában egyéb kreatív tevékenységekre is nyitott. de aki szinte minden önkifejező társkézimunkásdiban tehetséges, olyan azért kevés akad. katbo Réka nagyon szerencsés ember;  elsősorban azért, mert 3 gyermekes édesanya. és azért is, mert bármi kerül ki a keze alól, az hívogatóan kedves és barátságos. 

katbo.blogspot.hu mit jelent a katbo név a blogod címében? ki vagy Te? 

2007 őszén Katicabogár néven szerettem volna regisztrálni egy internetes fórum Kertészkedős topikjába. Foglaltnak jelezte ezt a nevet, így lett KATBO, a KATicaBOgárból. Nem sokkal később bekapcsolódtam, a babavarró, illetve a foltvarró topikba is, így ezen a néven kezdtem el  az  virtuális életemet a világhálón.  Abban az időben kezdtünk el  blogokat nyitni,  mindenki  a topikos nevén. Így lettem én itt is KATBO. És mostmár teljesen összenőtt  velem, illetve a termékeimmel ez a „márkanév”.

blogodon 2008 óta publikálod a kreatív tevékenységed, ami nem kevés! kertészkedsz, főzöl, gyönyörűen varrsz, horgolsz, meskázol, dekorációkat készítesz, fonalat festesz….nekem úgy tűnik, Te magad vagy a kreativitás. mi a kedvenc tevékenységed?

Mindet imádom, ami most leginkább leköt, az a szappan illetve a krém készítése, de nagyon jól esik, ha ezt a tevékenységet megszakíthatom mondjuk a fonalfestéssel, vagy a varrással. A fonás számomra meditációs tevékenység. Surrog a kerék, szalad be a markomból a szösz, ami az orsón fonallá változik, és közben nem kell azon gondolkodni, hogy hogyan is készítsem ezt el,  pontosan kimértem-e az összetevőket, nem fröccsent-e ki valahova a lúg, vagy  hány szemet is horgoltam.

hogyan tanultál meg fonni? milyen alapanyagokat használsz? milyen fonalakat szoktál fonni?

A fonás csínját–bínját először az internetről próbáltam ellesni, később egyik tagja voltam az első néhány közös fonásnak is Pilisszentlászlón. Itt együtt, egymástól tanultuk meg a fonás alapjait. Aztán már csak gyakorolni kell.

Általában magyar merinó gyapjából fonom a fonalaimat, amiket egy hazai gyapjúfeldolgozótól vásárolok. 

van 8tól4ig munkahelyed vagy a kreatívkodás tölti ki a napjaidat?

A munkahelyem a családom. Három iskoláskorú lányom van. Amíg Ők az iskolában vannak, én addig igyekszem a Katboságokkal foglalkozni. Délután már a családé. Hozom – viszem őket, főzöm a vacsorát.

mesélj a fonalfestésről. milyen tapasztalatod van a festő növényekkel festésről?

A festőnövényes élményeim kezdete, egy esős nyári délelőttre datálható. A nyarakat vidéken töltjük. Már napok óta vacak idő volt, elkezdtek a gyerekek unatkozni. Kiküldtem az egyiket a patikába nagy gézlapért, hogy akkor itt az ideje, hogy kicsit kreatívkodjunk. Fessünk gépkendőket. De a ruhafestékeimet Pesten hagytam (szerencsére), ezért kézenfekvő volt, hogy a bodzabokorhoz küldöm a lányokat. Hagymahéjért sem kellett a szomszédba menni. Tele van a kertem büdöskével, körömvirággal, mert igyekszem vegyszermentesen művelni a veteményt. A büdöske is csodálatosan fest. Hát így kezdődött.

Gyapjút kicsit másként kell festeni, de ennek is kitanultam a módját.

Szeretem a festőnövények adta színeket és szeretem a  szintetikus festést  is, mert sokszor szükségem van a harsányabb, színesebb fonalak festésében érzett örömre is.

kitől tanultál meg horgolni? Te esetleg már tanítottál meg másokat rá?

Horgolni az anyukámtól tanultam meg. Ő nagyon jól tud horgolni és kötni is. Érdekes, de a kötést nem érzem annyira magaménak, mint a horgolást. Az a tevékenység nem megy olyan egyértelműen nekem. (még  : ) )

A lányaimat tanítottam meg horgolni.

hogy képzeljük el a számodra ideális kreatív tevékenységgel töltött időt? szoktál esetleg párhuzamosan mással is foglalkozni? 

Vannak olyan tevékenységek, amikre nagyon oda kell figyelnem, ilyen a szappankészítés, és a krémkészítés is. Pontos arányok, a lúg oldása kifejezetten veszélyes.

A varrás mellett sem szoktam mással foglalkozni, mert arra is jobban oda kell figyelnem, eleve helyhez kötött a varrógép miatt. A horgolást kifejezetten azért is szerettem volna megtanulni, hogy az autóban tudjak valami hasznosat is csinálni. Sokat utazunk, minden szabadidőnket  vidéken töltjük. 2-2- óra autózás remek alkalom a horgolásra.

Ha valamilyen filmet néz a család, akkor is horgolással a kezemben ülök a TV elé, ezért én egy filmet nagyon sokszor meg tudok „nézni”, mert mindig máskor pillantok fel. (mondjuk nem igazán tudnám elmesélni, hogy miről is szólnak, de engem ez nem zavar. : ) )

Fonás közben általában előadásokat hallgatok az interneten, vagy olyan filmet igyekszem nézni, amiről tudom, hogy csak engem érdekel, a családom többi tagját kevésbé, illetve az  élet nagy kérdésein is ilyenkor szeretek gondolkodni.

dolgoztál már szokatlan helyszínen?

Vásárokba járok, és oda mindig viszem a rokkámat. Ott szoktam fonni. Nagyon szeretik az emberek. Az időseknek emlékük van róla, a fiatalabbak hitetlenkedve nézik, a gyerekeket pedig teljesen lenyűgözi a pedál , illetve a kerék forgása.

rendszeres vásározó vagy? 

Nem, nem vagyok rendszeres vásározó. Nagykörűi vásárokon általában mindig igyekszem részt venni, de leginkább az interneten keresztül kapom a megrendeléseket. A lakásvásárokat nagyon szeretem, ha ilyen helyre hívnak, oda nagyon szívesen megyek. 

melyik varrott/horgolt/egyéb… munkádat szereted leginkább és miért?

Nem hiszem, hogy van ilyen. Én az alkotás tevékenységét szeretem nagyon. Amíg elkészül. De, ha nagyon nevesítenem kell, akkor van két nagyobb foltvarrásos faliképem, amiket két külföldi foltvarróval varrtam. AZ egyiket egy japán hölggyel, a másikat pedig egy írrel.

És a mackók. Azokat azért szeretem nagyon, mert nagy érzelem kötődik hozzájuk. A családomban minden újszülöttnek  varrok egy ilyen macit az első Karácsonyára. Idén született meg a 10. mackó. : )

a meskán is aktív vagy, mi a kedvenc: mi az, amit a legtöbben vesznek Tőled?

A fonalaimat nagyon szeretik, igaz az utóbbi időben leginkább fonalat árulok a Meskán, de nagyon aranyosak a vásárlóim, mert szokták őket szeretni. Iszonyatosan nehezen tudom a gyapjúfonalat fotózni, biztosan nem találtam még el helyes beállítást a fényképezőgépemen. Sokat vacakolok vele, míg aránylag hiteles képet kapok.

mi készül most?

Most is épp nagy fonalfestésben vagyok. Több megrendelésem is van, de a Meskára is teszek fel párat.

Szappant és krémet folyamatosan készítek.

honnan töltekezel? mi az, ami inspirál?

Miből töltekezem? Nem is tudom, belülről valami iszonyatosan hajt. Én ezt profánul csak „mániákusságnak” szoktam nevezni. És maximalista is vagyok, ezért nem elégszem meg félmegoldásokkal. Amíg úgy nem érzem, hogy ezt már tökéletesen tudom, addig nem hagy nyugodni a dolog. (olyan érzés ez, mint a szerelem.) Nem tudok aludni, folyton azon jár az eszem, nem tudom másként megfogalmazni, mint, hogy mániákusan beleszeretek egy tevékenységbe, vagy egy termékembe.

És ugyanez inspirál is.  Minden érdekel, mindent tudni szeretnék és mindent jól szeretnék tudni.  Most a legújabb szerelmem a Shiatsu, ami egy ősi kínai orvosláson alapuló japán energetizáló testkezelés.  45 -50  percig tartó kezelés alatt a  kezelt partner is, és én is, aki a kezelést adom, teljesen feltöltődünk.  Egy teljesen új világ nyílt meg előttem.  Számomra ezek tanulási folyamatok, ezek az ösvényen való lépkedések az  igazán inspriáló dolgok.

tervező és előkészítő típus vagy? vagy inkább azonnal kipróbáló?

Varrásban nem tervezek papíron, de fejben átgondolom, hogy hogyan is lehetne a legpraktikusabban megvarrni egy adott terméket, szabásmintát készítek csak, de azt sem mindig. : )

A horgolásnál megrajzolom a mintát, de a színeket már csak menet közben találom ki.

Természetesen vannak olyan tevékenységek, mint  szappankészítés, vagy a krémek, ahol  nagyon pontos tervezésre van szükség. 

van hepped? olyasmire gondolok, hogy pl. ha törik, ha szakad akkor sem hagysz félbe egy sort v. kört…

Azt hiszem, hogy nincs ilyesmi, de eszembe se jut, hogy azelőtt befejezném,  eltenném a kézimunkát, mielőtt be nem fejezek egy sort, vagy kész nincs az adott mintarészlet.

kedvenc színek?

Azt gondolom, hogy nincs. Ez zavart is egy időben, hogy nincs kiforrott, csak rám jellemző stílusom.

Most már kezdem megismerni, és elfogadni magam. Akit ennyi minden érdekel ilyen mélységben, mint ahogy engem, annak nem lehet kedvenc színe: ).  Sokszor azt érzem, hogy ezren laknak bennem…

mit csinálsz a fonal-, anyagmaradékokkal?

Nekem olyan nincs, viszont anyagmaradékom annál több!!! : )))  Gyűjtögetem, kisebb darabokhoz fel tudom őket használni. Sajnos jóval több van, mint amennyire szükségem lenne. : )

használtad már a tudásod/munkáid jótékony célra?

Igen, részt vettem több jótékonysági varrásban is.

találkoztál már újrahasznosított szári selyem fonallal? mi a véleményed/tapasztalatod róla?

Tetszett! De tényleg. Érdekes az esése, tetszik a fényessége, a textúrája, és nagyon tetszik mindaz, „ ami mögötte van”.

ki a kedvenc terveződ? kinek a munkáid kedveled? 

Nincs ilyen. Általában meglátok valahol valamit, az utcán, egy kirakatban, egy gyerek kezében, és az elindítja az agyamat. Most  persze megint a varrás ugrott be először, hát nem hiába, csak az az elsőszülöttem.

Horgolásban sincs kedvenc tervezőm. Vagy tetszik valami, vagy nem. Elég egyszerűen szelektálok. : )

melyik a kedvenc online kreatív közösségi helyed?

Fórumoknak már nem vagyok aktív tagja, de a virtuális barátnőimet figyelemmel kísérem a blogjaikon keresztül, akik közül már sokan nem is csak virtuálisan a barátnőim. Én rengeteg ismerőst, barátot kaptam ezalatt az 5 év alatt. Többekkel rendszeresen találkozunk, együtt kézimunkázunk. Nagyon klassz kis csapat jött össze. Igazán hálás vagyok érte!!!

mi a kedvenc szakkönyved?

Mindig az, amibe aktuálisan szerelmes vagyok! Imádom a könyveket!

és most mibe vagy szerelmes? és ha már könyvmoly vagy: mi volt a legutóbbi könyvélményed?, amiről úgy gondolod, hogy jó lenne, ha mindenki elolvasná.

Most a shiatsuba vagyok szerelmes, ezért ilyen „szakkönyveket” olvasok. Regényt sajnos már rég nem olvastam, az utóbbi években inkább a lélekkel foglalkozó írásokkal zártam a napot. Nagyon sokat tanultam ezen a téren is. Érdekes időszaka volt ez az életemnek, aminek még mindig nincs vége. Rengeteg elolvasásra váró könyv sorakozik az éjjeliszekrényemen. : ) 

mi az üzeneted azoknak, akik most fontolgatják, hogy megtanulják a horgolást?

Az alkotó munka nagyon – nagyon fontos személyiségformáló tevékenység. Folyton egy mesevilágban lehet élni. A semmiből lesz valami, egy tárgy, ami a lelkünket, a szemünket gyönyörködteti. Még az is lehet, hogy használni is tudjuk valamire, de attól sem kell megijedni, ha első ránézésre azt mondjuk rá, hogy ”na ez megint csak egy porfogó”, mert az igazi hasznát addig adja, míg elkészül. Az alkotás öröme nem hasonlítható össze semmivel sem.

Mindenkinek szívből kívánom, hogy részese lehessen ennek a csodának!

katbo.blogspot.com

katbo.hu

katbo bolt a meskán

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Minden vélemény számít!

Visit Us On FacebookVisit Us On PinterestCheck Our Feed