süel interjú

Csillag Zsuzsi, a 20 éves magyar kötött márka: a SÜEL tervező-motorja missziójának tekinti, hogy lerombolja a kötöttel kapcsolatos sztereotípiákat: miszerint öreges, csak téli viselet, vékony nőknek való… 

Igen, a termékeink magukért beszélnek, ezért rengeteg fotózást szervezünk főleg a tavaszi, nyári időszakban, amikor kevésbé megszokott a kötött ruha. Így alkalmunk van bemutatni, hogy pl. egy fürdőruhán, nyári sorttal a tengerparton is megállják ezek a darabok a helyüket.

Persze nyilván sosem fog egy elegáns zakót helyettesíteni egy pulóver, de nem is ez a cél; inkább az, hogy megmutassuk mennyi lehetőség van a kötött ruhákon belül is – amennyiben az aktuális trendekhez igazítjuk a modellt. Tavaly debütáltak az első kötött fürdőruháink, amik elég nagy sikert arattak.

már 20 éves a SÜEL, hogy indult?

A szüleim 1992-ben védették le a márkát. Akkor még nagykereskedéseken keresztül volt elérhető elsősorban kereskedők számára, de Keszthelyen már akkor is volt márkaboltunk. Aztán 2002-ben nyitott meg a saját nagykereskedésünk ahonnan már külföldi kereskedőket is kiszolgáltunk, majd 2005-ben, a belvárosban (Párizsi u.) az első budapesti márkaboltunk.

hogy csöppentél bele a családi vállalkozásba?

Egészen kicsi korom óta rengeteget rajzolok, de ez mindig csak hobbi volt. Magamtól tanultam, fejlesztettem a rajztudásomat, majd 16 éves koromban kezdtem el tervezgetni a Süel-nek akkor még csak 1-2 ruhát szezononként. Mivel nem tudtam eldönteni, hogy „mi leszek, ha nagy leszek”, ezért az örök kedvenc: a matek irányába indultam el és így kerültem a közgázra, ahonnan először egy multihoz mentem dolgozni. Közben egyre többet segítettem a családi vállalkozásban és egyszer csak eljött az a pont, hogy választanom kellet. Anyukám nagyon örült, hogy csatlakozom a Süel csapathoz, de kicsit félt is, hogy egy biztos pozícióból a saját vállalkozáshoz pártolok át, ahol sokkal nagyobb a felelősség és az utóbbi években nem kifejezetten kedvező gazdasági környezet vár rám.

kik tervezik a SÜEL ruhákat?

Továbbra is családi kézben van a vállalkozás tervezői részlege. Anyukám és én tervezünk. Ha mindenképpen le kellene osztanom a feladatokat, akkor anyukám a „plus size” tervekért felel, én pedig az extravagánsabb kötött kreációkért… de alapvetően mindig együtt „brainstormingolunk” és egymást inspirálva, egy-egy ötletet tovább és tovább gondolva alakulnak ki az új modellek. A programozás apukám kezében van, de most már egyre több modell tervét “fordítom le én a kötőgépek nyelvére”.

Te magad tudsz kötni? 

Igen. Anyukám nagyon sokat kötött, de ez 20 éve nem volt kirívó jelenség, hiszen az áruhiány miatt gyakran szebb dolgokat álmodtak meg a nők maguknak, mint amit a boltban kapni lehetett (ha lehetett). Szóval mar kiskoromban megtanultam az alapokat… Aztán autodidakta módon fejlesztettem magam. Apukámtól rengeteg technikai dolgot tanultam. A kötőgép programozás, gépkezelési ismereteim is gyakorlati tapasztalat útján ragadtak rám. Később elmentem Londonba (London College of Fashion), hogy elvégezzek egy knitwear design és egy machine knitting kurzust (kézikötőgépeken).

mit csináltok a fonalmaradékokkal?

Nem igazán van maradék. Ha valami hibás, azt felbontjuk. A fonalakat az adott modellben kikötjük és ha véletlenül nem, akkor elhasználjuk leválasztószálnak :)

használtátok már a kötést /munkáitokat jótékony célra?

Igen, legutóbb egy teljesen egyedi, fotózásra tervezett kötött táskát ajánlottam fel egy aukcióra.

milyen anyagokat használtok?

100% pamut, 50% pamut-50% akril, 50% gyapjú-50% akril anyagokkal dolgozunk illetve nyáron sok a viszkóz ami ugye szintén természetes csak mesterséges az eljárás amivel készül. A kevert anyagaink nagyon jól viselkednek hosszú távon mosásnál hordásnál. Volt magasabb gyapjú tartalmú termék is de sajnos kevesen tudják megfelelően kezelni…

kik a kedvenceid?

Imádom a libanoni tervezőket. Elie Saab, Zuhair Murad vagy Basil Soda a 3 nagy kedvencem, de szeretem Valetin Yudashkint is és az új szerelmem a nepáli Prabal Gurung.

mi inspirál?

A tervezésnél maga a kötött anyag és az abban rejlő lehetőségek inspirálnak. Olyan ruhákat tervezek, amik hordhatóak, de van mindegyikben egy kicsi csavar, amitől nőiesebb lesz. Egy extra csipke minta, rojtok vagy rusztikus fonatos megoldások.

Alapvetően minden inspirál, ami velem történik: akár egy utazás, egy esti hangulat stb., de szerintem minden kreatív ember így van ezzel… sosem lehet tudni, hogy mikor száll meg az ihlet. Mindent lejegyzetelek, ami eszembe jut vagy gyorsan csinálok egy vázlatot, hiszen akár egy kávézóban ülve is beugorhat egy jó ötlet, amire legközelebb, ha a tervező asztalhoz ülök, már nem is emlékeznék:).

Társművészetek szempontjából a festészet, ami közel áll hozzám; és ha a Süel színeit megnézed, akkor nem nehéz rájönni, hogy milyen irányok inspirálnak. Imádom az expresszionisták színvilágát és, hogy érzelmek, erő, energia van megjelenítve elvont formában. Az egyik kedvenc képen Franz Marctól a kék ló…a kék-(lila)-pink nálunk is majdnem mindig jelen van.

Kandinszkij absztrakt képeit is imádom, illetve a szürrealisták is közel állnak hozzám bár Magritte és Dali elég ” elcsépelt” mostanában, ez az egyik kedvenc kooprodukcióm: Dalí-Disney. Először Párizsban láttam a filmet és persze sírtam:).

Georgia O’keeffe csodás virágai szintén varázslatosak, tehát ha gyorsan összegeznem kéne valahogy ezt a sok stílust, ami vonz, akkor a színek, a formák és ezek harmóniája mindig eltalál, főleg ha valahogy egy kis romantika, érzelmek, szenvedély, túláradó energia is van benne. Azt hiszem elég nőies az ízlésem :D

Nyitott vagyok másra is természetesen, de nem érzem, hogy a kollekciók kialakításánál/ tervezésénél ez konkrétan inspirál, inkább egy hangulatot ad és segít abban, hogy a látköröm mindig táguljon.

Ezen kívül természetesen rengeteg nemzetközi kiállításra járok…fontos, hogy mindig naprakész legyen az ember.

milyen kötött ruhadarabot kedvelnek a vásárlóitok? nyitottak a magyar nők az extravagáns darabokra is?

Azt tapasztalom, hogy a magyar nők elég bevállalósak: szeretik a színeket és a merészebb megoldásokat, inkább azt vettem észre, hogy sokszor tanácstalanok a hölgyek és bátorításra, outfit ötletekre, izgalmas divat tippekre van szükségük.

honlap: www.suel.hu

facebook: www.facebook.com/suelknitwear

videók: www.youtube.com/suelknitwear

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Minden vélemény számít!

Visit Us On FacebookVisit Us On PinterestCheck Our Feed